Bélavári-Bányatavak
Település: Bélavár
Régió: Somogy megye
Kapcsolattartó: Szakács István
Telefon: +36202032855
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://www.belavari-banyatavak.hu
Vízterület nagysága: 49 ha
Adatlap frissítve: 2016-10-30 16:43:33
Forrás:
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Bojlisjegy
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett :
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
A bojlisállások különálló horgászhelyek :
Bojlis horgászállások száma : 12
Szép kártya elfogadás :
Zuhanyozási lehetőség :
GPS északi szélesség /lat (fok) : 46.113974
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 17.209302
Rekordfogások :
Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva 65 kg 10 kg

Általános ismertető
A jelenlegi 1 es tó területéről a meddő réteg letermelése és a szállítási utak kialakítása 1976-ban Indult el. 1977-ben kezdődött meg a tényleges kitermelés E-652-es vonóvedres kotrókkal.
A tó vízmélysége a technológiából adódóan 4-6 méter, az aljazat dimbes-dombos, árkokkal szabdalt volt, ami mára a Dráva áradásai és az áramlatok miatt egyenletesebb lett.
A Dráva szinte az első évben elöntötte a kikotort tavat és nagy mennyiségű folyóvízi halat hozott a tóba.
A 2-es tó kotrása 1982-ben kezdődött el. A technológia megegyezett az 1-es tóéval. A tó jelenlegi formáját a 3-as tó meddője egy részének a tóba visszatöltésével 1984 - ben fejeződött be.
A menetrendszerű tavaszi zöldárak e tavat is feltöltötték a Dráva halaival.
Ezzel egy időben kezdődött el a 3-as tó kotrása is. A 3-as tó kotrásánál már egy nagyobb teljesítményű kotró is részt vett, ami elméletileg 8 m mélységről tudta szedni a kavicsot, a későbbi meddő visszatöltések miatt ez ma már nem nagyon érzékelhető.
1985-ben kezdődött a 6-os és a 4 es tó területének előkészítése. A 4-es tó kotrása még ebben az éven elkezdődött.
A nagy tó területén először felszíni kitermeléssel, homlokrakodókkal kezdődött el a kitermelés 1986-ban, ugyanebben az évben kezdődött az 5-ös tó kotrása is. A nagy tó kotrása 1987 ben indult el 1 db E 652-es 1 db UB 1252 vonóvedres kotróval 6-8 méteres vízmélységgel, változatos mederfenékkel.
A szokásos zöldárak itt elvégezték a telepítést, nagy mennyiségű nagyhal, apróhal került a tavakba.
1992 májusában a bányát a vízvári BHV Mg ZRT eladta a pécsi székhelyű Dráva-kavics és beton kitermelő és feldolgozó építőipari kft-nek. Az új tulajdonos még ebben az évben egy elektromos szívókotrót állított üzembe. Ez a kotró alakította ki a tó jelenlegi alakjának a nagy részét. Ez a kotró már 10 méter mélyen tudott dolgozni, ennek köszönhetjük a tómeder dimbes-dombos aljzatát 4-10m közötti mélységgel.
A tó mélységének növelésére egy drótköteles úszókotrót állítottak üzembe, de az erőltetett kitermelés és minőségi problémák miatt nem sikerült a mélyebb kotrás. Hivatalosan 2010 ben fejezték be a kavicsbányában a kitermelést.
Kezdetekben a horgászat a Drávára is érvényes területi engedéllyel volt lehetséges.
A haltelepítéseket hosszú éveken keresztül a Dráva végezte el.
2001 és 2011 között a bányatavak kezelője Barcsi Horgászegyesület volt, ebben az időszakban az éves rendszeres telepítések miatt sok tükörponty és amur került a tavakba. A nagy tó horgászati hasznosítása 2010 ben a Bélavári Horgászegyesülethez került, majd 2011-ben a többi tó is. A 2015-ös évben új tulajdonosa lett a bányatavaknak és a hozzátartozó földterületeknek is, ezzel egy időben került a horgászati hasznosítás társaságunkhoz és a horgászvíz neve Bélavári Nagy- bányató Baráti Kör lett.
Horgászat Árak
Jegy árak 2016 évre:
Felnőtt éves területi: 27000 Ft / 70 év felettiek 50% kedvezmény /
Ifjúsági / 8 - 12 éves / éves területi: 13500 Ft / 8 éves kor alatt ingyenes, lásd Horgászrend /
Csónak jegy: 3000 Ft / év
Napijegy: 2500 Ft / reggel 6-tól. Reggel 6-ig. /
Hétvégi jegy : 6000 Ft. / péntek reggel 6-tól. Vasárnap este 6-ig. /
Bojlis napijegy : 3200 Ft / reggel 6-tól. Reggel 6-ig. /
Váltható: Nagyatád Sellő horgászbolt / Kereskedők Háza /
Bélavár COOP bolt nyitvatartási időben, Tel: 06 30 560 7178
Általános horgászrend
http://files.belavari-banyatavak.hu/200000042-eb394ed2dc/horg%C3%A1szrend%20webre.pdf
Környék leírása
Nem egyszerű szavakkal leírni azt a látványt, ami az ide látogató elé tárul, a természet

csodaszép tarka takarója nem ér véget a vízparton, a tavak felszínén is varázslatos színekben pompázik. A parton lévő tisztást, mezei zsurlót, felválja a vízitök méregzöld levele, közötte a sárga százféle árnyalatával rikítnak azok virágai. A tavirózsák hófehér szirmai messziről kitűnnek, a tó felszínén elterülő hínármezőből, mely hol az égkékjét, hol pedig a víz kristálytiszta ragyogását veri vissza némi pirossal keveredve a szikrázó napsütésben. Bámulom az áttetsző vizet, a felszín alatt hatalmas zöldes-barna árnyak rajzolódnak ki, mint valami rég ledöntött emlékművek úgy nyújtóznak a fenéken a bedőlt fák. Körülöttük feketesügérekből álló halraj járja mókásnak tűnő táncát, rá sem hederítve a közelükben úszkáló nagyobb testű ponty, és amur rajokra. A vízből kiemelkedő apró szigeteken hatalmas zöldellő fákat nevelt a természet, mely madarak tucatjainak nyújt biztonságos rejteket, közöttük a kis csérnek is, sajnos őket mára már a kihalás veszélye fenyegeti. A természet tökéletesen fejezte be ezt a munkát, amit az ember elkezdett, nehezen hihető, így közel negyven év távlatában, hogy ezeket a tavakat emberi kéz alkotta. A vonóvedres, és zagykotrásos kavicskitermelés során a mederfenék igen változatosra sikeredett, az egészen sekély átlátszó vízrétegtől, a sötétkék színű tizenhárom méteres mélységig.
Megközelíthetőség
Nagyatád-Berzence-Somogyudvarhely-Bélavár tábla után 100m jobbra.
Térkép
Cím
Helyszín: Bélavár (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
65 kg harcsa
9,5 kg csuka
Fekete sügér 2.5 kg