Beszálló Horgásztó
Település: Várpalota
Régió: Veszprém megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://beszalloto.hupont.hu/
Vízterület nagysága: 15 ha
Adatlap frissítve: 2016-04-25 15:35:55
Forrás: http://beszalloto.hupont.hu/
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Bojlisjegy
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett : Nincs megadva
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett : Nincs megadva
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett : Nincs megadva
A bojlisállások különálló horgászhelyek : Nincs megadva
Bojlis horgászállások száma : Nincs megadva
Szép kártya elfogadás : Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség : Nincs megadva
GPS északi szélesség /lat (fok) : 47.178762
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 18.160785
Rekordfogások :
Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva

Általános ismertető
A horgásztó 1996. évtől van a jelenlegi tulajdonosok kezelésében. Korábban Várpalotai Bányász Horgász Egyesület birtokában volt a halászati jog, több más várpalotai tóval együtt.

A várpalotai un. „bányatavak” a mélyművelésű szénbányászat talán utolsó látható emlékei Várpalotán. A tavak kialakulása a Várpalota – Ősi – Nádasdladány körzetében a felszín alatt 200 – 300 méteren 6 – 12 m vastagságban található lignit (alacsony fűtőértékű kőszén) kitermeléséhez köthető.

4 – 6 m vastag szénréteg kibányászása után az üreget beomlasztották, majd ez az omlás fokozatosan a felszíning terjedt és így szénfejtés szélességnyi, több száz méter széles és hosszú besüllyedések alakultak ki. Ezeket a mélyedéseket a Sárrét magas talajvízszintje kitöltötte,. a befolyó patakok és források, valamint a csapadékvíz biztosítja az víz utánpótlást. A tavakat általában a mesterségesen visszatöltött utak, sínpályák választják el egymástól.

Az így, félig mesterségesen, félig természetesen kialakult több száz hektáros vízterületből kb. 15 hektár tófelület tartozik a Beszálló Horgásztóhoz. A tó medre korábban legelő volt, egy patak keresztezéssel, emiatt a meder egyenletes, törések, kövezések nem találhatók benne. Néhol még mindig látható az elöntött bokrok, fák vízből kiálló ágai. Átlagos vízmélysége 2,0 – 3,0 méter, de legmélyebb pontja kb. 4 méter. A tó partját közel 50 %-ban nádas borítja. A nádasok előtt 5 – 15 m szélességben torzsás akadós területek találhatók

A tó víz utánpótlását több forrás és egy befolyó patak biztosítja. A terület déli részén található a un. Kis Beszálló tó, amelyet nevelő tóként használnak a tulajdonosok így jelenleg nem áll a nagyközönség rendelkezésére.
Horgászat Árak
Általános horgászrend
Környék leírása
Megközelíthetőség
A Beszálló Horgásztó közösségi épülete a M 8 sz. útról, a várpalotai AGIP töltőállomástól levő közlekedési lámpánál Ősi felé kanyarodva, a Mészáros Lőrinc utcán haladva érhető el.

Ha elhagytuk a Várpalota végét jelző táblát, kb. 1,5 km után balra feltűnnek a Beszálló lakótelep házai, majd 500 m után jobbra megtaláljuk a Beszálló Horgásztavat.

Napijegy váltható a helyszínen, a Beszálló lakótelepen található élelmiszerüzletben, valamint a Mr Twister Horgászboltban, (Várpalota, Zichy Imre utca 8).
Térkép
Cím
Helyszín: Várpalota (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók