Rakaca-víztározó
Település: Rakaca
Régió: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: www.rakacateam.ucoz.hu
Vízterület nagysága: 190 ha
Adatlap frissítve: 2013-02-24 13:10:44
Forrás: www.rakacateam.ucoz.hu
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Egyik sem
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett :
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
A bojlisállások különálló horgászhelyek :
Bojlis horgászállások száma : Nincs megadva
Szép kártya elfogadás : Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség :
GPS északi szélesség /lat (fok) : 48.45616
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 20.783987
Rekordfogások :
Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva

Általános ismertető
A Cserehátban eredő Rakaca-patakot a hatvanas évek elején kezdték felduzzasztani, nem sokkal a Bódvába torkolása előtt, Szalonna község határában. A tározó ipari célokat szolgált és elsősorban Kazincbarcika kiszolgálásra létesült (néhány esetben, az ivóvíz utánpótlást is innen oldották meg). Így született meg hazánk legészakibb fekvésű, négyfelületű állóvize, egészen pontosan víztározója.

A Rakaca - mármint a patak - állandó, viszonylag bő vízhozama még a kánikulákban sem engedte apadásnak indulni a tavat. Friss, tiszta vize pedig kimondottan jó hatással van a vízi élővilágra, hiszen itt még soha nem láttak halpusztulást, és soha nem tapasztaltak más, hasonló problémákat. A víz minőségére jó bizonyíték az itteni süllő populáció is.

A patak eredeti medre, valamint a meder mentén nőtt hajdani fák remek horgászhelyeket jelentenek. Az akadókból jó párat találhatunk szerte a víz alatt, igaz elszórtan. Ezek a helyek és a mély részek azonban egyaránt csak csónakkal közelíthetők meg.

A partról is elérhetők viszont ígéretes helyek. Bárhol üljön le az ember, mindig jó esélye van a halfogásra.

Az utóbbi évekre elszaporodó, így a sekély vizeket szinte teljesen birtokba vevő nádas úgyszintén kiváló horgászhely - csónakosoknak, partiaknak egyaránt. A víz itt egy méteres vagy még ennél is több lehet, a halaknak nem is kell mélyebb, gyakran bóklásznak a nád szegélyzónájában - ezt a helyiek azonban csak mostanában kezdték kihasználni, s manapság egyre többen el sem mozdulnak a nád elől.

Maga az átlag négyméteres víz azonban nem mondható túl mélynek - noha klasszikus völgyzárógátas, hegyvidéki víztározóról van szó.

Igaz mivel az itteni dombok laposabbak, így a patakvölgyek sem futnak meredeken, mélyen, a nyáron könnyen felmelegedő víz jelenségén tehát nincs mit csodálkozni.

A fenék kemény - természetesen bizonyos helyeken vastagabban ülepszik le az iszap, de nem ez a jellemző. Amikor az ember csónakból horgászik és állást keres, esetenként csak úgy zörög az aljzat a karó vagy a súly alatt.

Terület: 202 ha
Átlagmélység: 4 m
Fenékviszonyok: kemény, néhol vékony iszap
Akadók: nincs
Növényzet: keményfa erdő, gyep, nádas
Halak: ponty, dévérkeszeg, amur, süllő, csuka, harcsa, busa, balin, kárász
Rekordok: busa - 51 kg, ponty - 16 kg, süllő - 12 kg, dévér - 5,02 kg
Telepítések: ősszel
Horgászat Árak
Általános horgászrend
http://rakacateam.ucoz.hu//index/rakaca_viztarozo_horgaszrend/0-5
Környék leírása
A tó vízgyűjtő területe 250 négyzetkilométer. Vízfelülete közel 2 millió négyzetméter (190 hektár). A 3 kilométer hosszú völgy kb. 350 kataszteri holdján mintegy 5,5 millió köbméter vizet tud befogadni. A vízmélység átlagosan 4-6 méter, mélyebb részein 10-13 méter. A Rakaca-tó vizét a Rakaca patak táplálja. A kispatak a Lyuba-tanya fölött ered, Büttösön, Krasznokvajdán, Szászfán, Rakacán, Rakacaszenden és Meszesen keresztülfolyva Szalonnánál ömlik a Bódvába. A pataknak nagy az esése, hiszen csak a Rakaca és Meszes (Kígyószög) között majd 10-20 métert esik. Nevét - egyesek szerint - a rekettyéből vette. Ahogy most, régebben is sok fűzfa (rekettyefa) volt a partján. Mások a rákkal hozzák összefüggésbe, feltételezve, hogy esetleg a szláv eredetű rakovica (rákos - tudniillik a sok ráktól) szó lehet a névadó. A Csereháton eredő Rakaca patak felduzzasztásával létrejött hazánk egyik legészakibb fekvésű, négyfelületű állóvize. A patak állandó, bő vizű vízhozama még kánikulában sem engedi apadásnak indulni a tavat. Friss, tiszta vize kimondottan jó hatással van a vízi élővilágra, hiszen itt még soha nem láttak halpusztulást, és soha nem tapasztaltak más, hasonló problémákat. A víz minőségére jó bizonyíték az itteni süllő populáció is. Növényzet: keményfa, erdő, gyep, nádas.
Megközelíthetőség
26 sz. főúton Miskolcról Sajószentpéterre, majd a városba érve jobbra a 27 sz. főútra kanyarodva Szendrőn át Szalonnára, ahol jobbra (Rákóczi- és Petőfi utca) kanyarodva érjük el a tározót.
Térkép
Cím
Helyszín: Rakaca (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
1
2
4
5