Szélmezői tőzegbánya tavak
Település: Mezőlak
Régió: Veszprém megye
Kapcsolattartó: Horváth Károly, halászmester
Telefon: 06/30-941-5046
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://www.szelmezeitavak.hu
Vízterület nagysága: 62 ha
Adatlap frissítve: 2013-06-30 08:14:56
Forrás: http://www.szelmezeitavak.hu
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Bojlisjegy
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett :
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett : Nincs megadva
A bojlisállások különálló horgászhelyek : Nincs megadva
Bojlis horgászállások száma : Nincs megadva
Szép kártya elfogadás : Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség : Nincs megadva
GPS északi szélesség /lat (fok) : 47.362112
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 17.347577
Rekordfogások :
26 kg 28 kg 7 kg 23 kg 11 kg

Általános ismertető
A Szélmezői tőzegbánya tavak területe Mezőlak község közigazgatási határán, Pápa várostól kb. 20 km-re helyezkedik el.
A Szélmezői tórendszer az 1980.-as években befejeződött tőzegbányászat következtében jött létre a Marcal folyó keleti medencéjében. Területe 106 hektár, melyből 62 hektár horgászható „élővíz”, 4 különálló tóra tagolódik, az I. sz. tó 3 hektár, a II. sz. tó 3,5 hektár, a III. sz. tó 38 hektár, a IV. sz. tó 17,5 hektár. Láp jellege miatt „ex lege”, országos jelentőségű, Natura 2000-es természetvédelmi terület. Az átlagos vízmélység az I.-II. sz. tavaknál 0,8 méter, a III.-IV. sz. tavaknál 1,4 méter, a legmélyebb részeken a meder 3 méter mély. Növényzete változatos, de a növényzettel borított terület nagy része nád, sás és gyékény. Ornitológiai szempontból egyedülálló, ritka, védett madárfajok is megtalálták itt életterüket. A halállomány az őshonos halfajok mellett kiegészül a telepített, úgynevezett népszerű halfajokkal. A halfauna ponty, csuka, sügér, napkárász, vörösszárnyú-, és bodorka keszeg, aranykárász, compó, harcsa, süllő, balin, busa, dévér-, és karika keszeg, amúr, ezüstkárász halfajokból tevődik össze. Az odafigyelésnek, a halvédelemnek, a jó halgazdálkodásnak köszönhetően a tavakban kapitális példányok is élnek. Eddigi rekordok: ponty: 26 kg, amúr: 28 kg, harcsa: 23 kg, busa: 43 kg, csuka: 11 kg, süllő: 7 kg, aranykárász: 2,2 kg, compó: 2,9 kg. A festői környezetben elterülő tőzegtavak biztosítják a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltését, a szórakozást egy igazi vadvízi környezetben.

A Szélmezői tőzegbánya tavak vízkezelője az 1994.-ben alakult Mezőlaki Horgászegyesület, az I.-II. sz. tavak a saját tulajdonát képezik, a III.-IV. sz. tavakat a Mezőlaki Önkormányzattól bérli. Az egyesület létszáma 2010. évben 238 fő volt. Ebből gyermek és ifjúsági tag: 36 fő. Veszprém megye teszi ki a tagság 87 %-át. Veszprém megyei létszám 90 %-a mezőlaki és a környező falvak lakóiból tevődik össze. A Horgászegyesület gondot fordít a környék nyugdíjas és fogyatékkal élő horgászaira. Számukra kedvezményes horgászjegyet biztosít. A működés alapfeltétele a horgászok igényeinek minél nagyobb fokú kiszolgálása. Ennek érdekében tette és teszi mind vonzóbbá a vízpart környezetét. A növény és állatvilág védelmét a legfontosabb feladatai között tartja számon. Rendszeres társadalmi munkák szervezésével a tavak környezetének tisztasága, a parlagfű-mentesítés minden évben megfelelően alakult. A tópart megközelítése több éves munka és ráfordítás eredményeképpen az Önkormányzat segítségével ma már megfelelő szintű. Célkitűzés az, hogy más vidékről (külföldről is) érkező látogatókat a falusi turizmus keretében minél színvonalasabban tudja kiszolgálni a jövőben. A haltelepítés éves szinten 70 – 110 mázsa körül alakul, melynek időszaka az adott év utolsó negyedévére tehető. Azért, hogy a területek megőrizzék halállományukat, az országos szabályozáshoz képest több tiltó intézkedés is bevezetésre került, méret-, mennyiségi- és tilalmi idő korlátozás tekintetében. Ezt a horgászok elfogadták, ma már elismerik. Minden évben felnőtt, ifjúsági és gyermek horgászversenyek kerülnek lebonyolításra, melyek nyíltak, tehát mindenki szívesen látott vendég. Megrendezésre kerül évente a Mezőlaki Bojlis Kupa 4 napos lebonyolításban, melyen külföldi horgászok is rendszeresen részt vettek. Ahhoz, hogy a versenyek kedveltek és színvonalasak legyenek, elengedhetetlen a jó halgazdálkodás, és a tóparti kultúrált környezet biztosítása, a vadvízi jelleg megőrzése mellett.

Stégek, kikövezett horgászállások, főzésre – sütésre alkalmas pihenőhelyek, kihelyezett illemhelyek, szemetes konténerek állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a természetes környezetben történő kellemes kikapcsolódást, a horgászok és családtagjaik, illetve egyéb szerveződések, közösségek számára.

Horgászat Árak
Általános horgászrend
Szabályok:
Horgászni bojlis módszerrel, 2 nyeles készséggel lehet, botonként 1 horoggal.
Etetőhajó, elektromos csónakmotor használható.
Csónak használata engedélyezett, a törvényi előírásoknak megfelelően saját felelősségre. Csónakból történő etetés, fárasztás, behordás a csónakos és parti horgászok zavarása nélkül engedélyezett. Behordani maximum 100 méter távolságra lehet. A kiválasztott hely nem zavarhatja a csónakos horgászokat.
Az etetést csak dőlő bójával szabad megjelölni a horgászat végéig.
Etetett helyet a partra merőlegesen kell kijelölni. Etetni főtt vagy áztatással puhított szemes anyaggal, bojlival, pellettel lehet, maximum 2 kilogrammot.
Pontymatrac, bojlis merítő, pontyzsák, sebfertőtlenítő megléte alapfeltétel, használatuk kötelező!
Halakból terítéket képezni tilos! Bojlis módszerrel horgászó horgásztárs nem tarthat meg halat. Mérlegelés, fényképezés, fertőtlenítés után minden hal kíméletesen visszahelyezendő.

Engedélyváltáskor kell a horgásznak nyilatkoznia a módszer használatát illetően, ekkor a horgászokmányra bejegyzésre kerül.

Alkalmazása:
A bojlis módszerrel történő horgászatot kötelezően be kell jegyezni a Fogási Naplóba dátum, időpont megjelölésével. Este18 órától reggel 6 óráig a módszer megváltoztatására nincs mód. Bojlizás befejezése után 8 óra elteltével horgászhat más módszerrel békés halra a horgász.
A módszer megváltoztatásának módja:
- a bojlis horgászat befejezés rögzítése a Fogási Naplóba.
- mobil bóják felszedése
- csónak kikötőbe vitele, vagy stéghez lekötése
- ettől kezdve a behordás bárminemű módszerrel tilos!

Minden megfogott halat rögzíteni kell a naplóban, függetlenül attól, hogy vissza kell helyezni. Az év folyamán legnagyobb pontyot bojlis módszerrel kifogó horgász, ha a fogást egy tanú plusz ellenőr vagy vezetőségi tag leigazolja, a következő évben ingyen kapja a területi engedélyt.
Bojlis horgászaton kívüli időszakra az egyesületi Házirend érvényes.

Az ellenőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik mind a bejegyzéseket, mind a szükséges eszközöket!
Környék leírása
Megközelíthetőség
M1/8 as út felől - 83-as út - Pápa - Celldömölk felé - békási leágazásnál jobbra (észak-nyugat) - Békás után Kemeneshőgyész felé - egy nagyívű balkanyarban a mázsa háznál jobbra - földút elvezet a vizekhez. (az országútról a nem egyesületi víz látszik, a horgászható tavakat és a helyes irányt táblák jelzik!)
Térkép
Cím
Helyszín: Mezőlak (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tőzegbánya tavak
Szélmezői tavak
Szélmezői tavak
Szélmezői tavak
Szélmezői tavak
Szélmezői tavak
Szélmezői tavak