Bojli készítés házilag

 

A Bojlistavak.hu II-es számú csapataként, 2012. szeptemberében Norbert és Sándor barátom társaságában elkészítettünk közel 15 kg bojlit, a következő teszthorgászatunkhoz, melyre szeptember közepén kerítünk sort Pölöskén. Ezt most közzétesszük a kedves olvasóinknak, horgásztársainknak. A bojli készítés nem egyszerű feladat, sok éves tapasztalat szükséges egy jó recept felállításához, de nem kell megijedni tőle! El kell kezdeni mint a kerékpározást egyszer-kétszer elesik az ember, de annál nincs csodálatosabb érzés mikor az ember fia a saját maga által készített csalival fog meg és enged vissza egy kapitális pontyot. Alapvetően az összetevők megválasztásával és az arányok kikísérletezésével kell kezdeni.

Interneten jó pár bevált receptet találhatunk, ami remek támpont lehet saját bojlink elkészítéséhez. A következőkben bemutatjuk az általunk készített bojli gyártási metódusait, összetevőit.

Nos nézzük meg, hogy nekünk mi is az elvárásunk egy jó bojlitól. Alapvetően három szempontot helyeztünk előtérbe. A legelső és legfontosabb, hogy fogós legyen, ezt azt hiszem nem kel különösen taglalnom. A második szempontot már inkább személyes jellegűnek tekinteném, mégpedig, hogy kellően kemény és rugalmas legyen ahhoz, hogy dobócsővel minél messzebb be tudjuk dobni, mivel mi a partról való horgászat hívei vagyunk. A harmadik szempont pedig, hogy a vízben legalább 8-10 órát kibírjon.

Akkor nézzük is meg, hogyan és miből is készült el a mi bojlink:

1. 5% Laktalbumin
2. 10% Szója protein
3. 15% Kukoricacsíra őrlemény (szinte liszt finomságú)
4. 25% Halliszt
5. 10% Madár eledel (fele őrölve)
6. 10% Tejpor
7. 7% Sörélesztő
8. 3% Négermag
9. 15% Vérliszt
10. Só 1kg-hoz 1-1,5 evőkanál
11. Száraz aroma (ízlés szerint)


1kg száraz anyaghoz 8-10 db tojás
1kg száraz anyaghoz 20-30ml olaj
Folyékony aroma (ízlés szerint)

Bojli készítés

Az aromát ízlés szerint megválaszthatjuk. Mi alapvetően mindig kétféle bojlit készítünk, egy édes jellegűt és egy fűszereset.
Az édes aromája gyakorlatilag őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, citromhéj őrlemény és citrom ill. fahéj esszenciális olaj. A fűszeres bojli aromája csípős őrölt paprika, fokhagyma ill. feketebors esszenciális olaj. Persze ki-ki kísérletezhet nyugodtan hallottunk már juhar szirup joghurt kombinációról is!

A „golyók” megformálásához használhatunk viszonylag könnyen és olcsón beszerezhető bojli nyomó pisztolyt és egy 22mm-es bojli rollert. Méretet változtathatunk természetesen van aki a kisebb van aki a nagyobbakra esküszik, Norbert barátom készített egy két egyedi darabot olyan 30-36 mm közt lehetnek.

Bojli készítés

Első lépés a száraz anyagok alapos összekeverése.

Bojli készítés

Ezt követően az alapmix port meg felezzük. az egyik félből édes, a másik félből fűszeres bojli készül. Hozzáadjuk az aromának szánt fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, citromhéj őrleményt, valamint a piros paprikát. Ezt ismét egy alapos keverés követ. Ez után elkészítjük a folyékony összetevőket, tojásokat és az esszenciális olajokat esetlegesen más folyékony aromákat.

Bojli készítés 

Ezt is alaposan összemixeljük. Nincs más hátra, mint előre, a port szép lassan adagoljuk a tojáshoz, addig még egy megfelelő állagú tésztát nem kapunk. Ez a tészta már nem ragad, de még nyúlik, és nem törik. Ha ezt elértük, akkor lehet a gyurmát a pisztolyba tölteni és nyomni a hurkákat. A hurkákból a roller segítségével szép szabályos golyókat görgetünk és már kész is a bojli a főzéshez.

Bojli készítés

A főzést minden esetben lobogó vízben végezzük kb 2,5 percen keresztül. Fontos, hogy ne tegyünk annyi bojlit a vízbe, ami esetleg visszahűtené a vizet.

Bojli készítés

Ezzel a bojlink elkészült, mehetnek a kosárba száradni 1-2 napra. A szárítástminden esetben napfénytől védett jól szellőző helyen végezzük. Mivel ami bojlink tartósítószert nem tartalmaz, így felhasználásig fagyasztóban taroljuk őket.

Bojli készítés

A jó mondás szerint a „puding próbája az evés”, tehát a szeptemberi teszthorgászat után mindenféle képen megosztjuk tapasztalatainkat veletek. Addig is reméljük, hogy sok kezdő horgásztársunk kedvet kapott egy kis kotyvasztáshoz, és ebben segítségére voltunk, bármi kérdésetek van bojli készítéssel kapcsolatban ( info@bojlistavak.hu ) kérdezzetek nyugodtan.

Mit is kívánhat még ezután egy jó horgász, GÖRBÜLJÖN!

Írta: Tóth Péter

Bojlis tavak