Atkai Holtág
Település: Algyő
Régió: Csongrád megye
Kapcsolattartó: Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Telefon: 06 62 543-490
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://www.horgaszcsmszov.hu/
Vízterület nagysága: 107 ha
Adatlap frissítve: 2017-08-22 10:50:50
Forrás: http://www.horgaszcsmszov.hu/
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Bojlisjegy
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett :
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett : Nincs megadva
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett : Nincs megadva
A bojlisállások különálló horgászhelyek :
Bojlis horgászállások száma : Nincs megadva
Szép kártya elfogadás :
Zuhanyozási lehetőség : Nincs megadva
GPS északi szélesség /lat (fok) : 46.397265
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 20.16085
Rekordfogások :
Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva

Általános ismertető
A folyószabályozás során mentett oldalra került patkó alakú holtág 107 hektár kiterjedésű és közel 8 km hosszú. Átlagmélysége 5 méter körülire tehető, de persze vannak ennél sekélyebb és mélyebb szakaszok is. A holtág két ágra oszlik. A főág mintegy 7 km-es szakasza horgászható, és ennek északi végében található az úgynevezett védett, kíméleti terület. A másik ág az úgynevezett Kis-Tisza, gátakkal és zsilippel zárt terület, sekély, a parti állások nagyobb része elhanyagolt, sok a bedőlt fa, vízinövényekkel dúsan benőtt, igazi halbölcső. A két ág szigetet fog közre. Ezen a szigeten található a Hármas kikötő és a kijelőlt bojlis pálya is.
Atka és környéke a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, ezért a természetvédelmi hatóság tiltja a fürdést, tűzgyújtást, sátorállítást. A sátras ernyő, bojlis ernyő használata megengedett. A rengeteg szúnyog miatt ez a rendelet nem könnyíti meg a több napig, éjjel-nappal horgászók életét, de a nagy hal reményében minden áldozatra késznek kell lenni.
Atka az árvízvédelmi töltésen kívül helyezkedik el, így a folyó szeszélyes vízjárása nem befolyásolja a holtág vízszintjét. Távol fekszik a nagyobb településektől, ipari és mezőgazdasági üzemektől, ennek köszönhetően vízminősége mindig kitűnő, amit ékesen bizonyítanak a dúsan tenyésző pontycsemegének számító vándorkagyló telepek és az itt megtalálható édesvízi szivacs is.
A főszezon idején magasabb vagy normál a vízállás, míg ősszel leengedik téli szintre, ami akár 1,5 m-rel is alacsonyabb lehet a nyárinál. A holtág patkószerű alakja, nagy vízfelülete és földrajzi fekvése kevés védelmet nyújt a szél ellen, így bármilyen szélirány esetén valahol megmozdul a víztükör, és helyi áramlatok alakulnak ki. Komolyabb szél akár a holtág egész víztömegét is megmozgathatja.
Mivel a holtág patkó alakú, belső és külső ívet lehet megkülönböztetni rajta. A holtág déli végén a belső ív elejétől a halőrházig, és onnan még kb. 500 m-ig mólók találhatók. A stégek sorát az I. és a II. számú csónak kikötő mólók zárják közre. A belső ív mentén a halőrháztól már csak földúton haladhatunk tovább. A mólókat elhagyva a part mindenhol egyenletesen lejt, a vízhez könnyű lejutni, kivéve a parti tanyák térségét a Kis-Tisza előtt. Ezzel szemben a külső ív partja meredek, sok bedőlt fával. Egyedül a Kiserdőnek nevezett részen egyenletes, lankás.
A meder változatos, de többnyire mély, néhol még őrzi a folyó sajátosságait, a közép tájon vannak mélyebb medertörések is. A Tisza szabályozása során egy nagy, patkó alakú kanyart választottak le a folyóról, így a külső íven 8-11 m mély vizet is találhatunk a mederben. A főág vize a Kis-Tisza szigetének déli vége alatt a Sándorfalvi csatorna befolyójánál a legmélyebb.
Kiérve a kanyarból, egészen az északi végéig már csupán 2-5 m-es mélység az uralkodó. A partszegély sekély, de a közép részen van egy medertörés, ami a pontyhorgászok kedvelt helyei közé tartozik. Itt található az úgynevezett Disznó-öböl, a III. számú csónakkikötő móló, majd a csónakos horgászat elől elzárt bojlis-pálya, és a korábban már említett védett szakasz.
Horgászat Árak
Általános horgászrend
A horgászrend vegyes, mivel vannak bojlis horgászhelyek, ahol engedélyezett a szerelék behordása.
- Bojlizás céljára jelölt horgászhelyek kerülnek kialakításra a Kis-Tisza szigetének III. Kikötő és a Védett terület közötti partszakaszán. A jelölt helyeken csak előzetes bejelentkezés és helyfoglalás esetén, előre megváltott napijeggyel és hozzá csatolt horgászrenddel, fogási lappal lehet horgászni. A jelölt helyeken bojlizó horgászat közben egy bójával megjelölheti etetett helyét, a felszerelését behordhatja, ugyanakkor minden megfogott pontyot és amurt köteles sértetlenül, a legnagyobb gondosság mellett visszaengedni a holtágba. Etetett helyét úgy köteles kialakítani, hogy a szomszéd helyen tartózkodót ne zavarja.

bővebben itt: http://www.horgaszcsmszov.hu/
Környék leírása
Megközelíthetőség
M5, illetve 5-ös főút Szeged 47-es főút Hódmezővásárhely-Csongrád felé, Algyőnél a 213-as km kő után az első leágazásnál balra (ugyanott jobbra Köntös cukrászda és Halászcsárda) a rövid kanyargós út a gátra vezet, innen kb. 8 km.
Térkép
Cím
Helyszín: Algyő (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
Atkai holtág
Atkai holtág
Atkai holtág
Atkai holtág
Atkai holtág
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak
Atkai rekordok halak