Deseda
Település: Kaposvár
Régió: Somogy megye
Kapcsolattartó: Halászati őrök:
Telefon: +36/20/325-3470
Telefon: +36/20/346-7346
e:mail: mutat
Internet: http://www.deseda.hu
Vízterület nagysága: 218 ha
Adatlap frissítve: 2013-02-24 12:11:49
Forrás: http://www.deseda.hu
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó : Bojlisjegy
Csónak használati lehetőség :
A végszerelék behordása engedélyezett :
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett :
A bojlisállások különálló horgászhelyek :
Bojlis horgászállások száma : 20
Szép kártya elfogadás : Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség :
GPS északi szélesség /lat (fok) : 46.404723
GPS keleti hosszúság /lng (fok) : 17.817836
Rekordfogások :
Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva Nincs megadva

Általános ismertető
Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda.
Vízmélysége, mederalakulása változatos képet mutat. A gáthoz közelebb eső részeken 3 - 3,5 m, a tó más részein (különösen a 67-es sz. úttól északra) 1 m körüli a víz mélysége. A Deseda tó fantasztikus lehetőségeket rejt horgászati szempontból. Hosszú partszakaszai jelentős számú horgász egyidejű elhelyezését és szórakozását teszik lehetővé.

Története:
A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben.A tó 8 km hosszú, 26 km kerületű, 245 ha területű és 8,2 millió m3 vízet tárol. Vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A Desedát árvíztározóként hozták létre, de a kezdetektől fogva célpontja volt a kaposvári horgászoknak. 1974-től már horgászat folyt a vízen, amikor a Kaposvári Sporthorgász Egyesület lett a halászati jogok birtokosa.

Közel ötévi áldozatos munkával egy csodálatos, jó fogási eredményeket produkáló horgászvíz alakult itt ki. A szövetségi kezelés alatt aztán mindez az ellenkezőjére fordult: betelepítették a tájidegen, nem őshonos busát, majd pontosan e halfaj miatt lehalászták a tavat. Mérhetetlen károk keletkeztek az élőhelyben és a tavi életközösségben egyaránt. Szerencsére a tó jelentős önfenntartó képességgel bír; ennek hála, hogy ma is közel átlagos horgászvíz maradt.

A tó környezetvédelmi helyzetét jelentősen befolyásolja a környező ingatlanokról származó, talajterhelést jelentő szennyvíz, a mezőgazdaságilag művelt területekről bemosódó talaj, műtrágya és vegyszer. Komoly probléma a szél alatti partszakaszokon a védtelen partfal elhabolása. Nádas telepítése, szórásos vagy rőzsefonatos partvédelem nélkül az eddig kisajátított part menti terület pár év alatt ismét elfogyhat, felgyorsítva a tó eutrofizációját és a meder feltöltődését. A tározó és környezete helyileg védett természetvédelmi területté való nyilvánítása megtörtént.

Bojlis horgászat: http://deseda.hu/bojlis_horgaszat.php
Horgászat Árak
Általános horgászrend
http://www.deseda.hu/bojlis_horgaszat.php
Környék leírása
A tó, valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.
Hidegebb teleken a tavat ellepi a korcsolyázó emberek hada. Főként a 67-es főút hídja és az arborétum közötti területre koncentrálnak, a kedvező feltételek miatt.
Megközelíthetőség
A tó több irányból megközelíthető. Kaposvár irányából érkezve a Toponári városrészben a Vízi sporttelep táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell letérni a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt áthalad a tó északi részén.
Térkép
Cím
Helyszín: Kaposvár (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
légi felvétel
2
3
4
5
7
Árusító helyek